Om de bal op gang te laten komen...

In april is mijn boek uitgegeven. Ik was zo blij en trots! Alles was voor de deadline af: het manuscript, het dankwoord, de tekst voor de cover, de afbeelding van de cover zelf... het was even hard werken, maar uiteindelijk stond het eindproduct er. Het meeste werk is nu gedaan, dacht ik.

Nou, dat klopte niet helemaal, merkte ik al snel. Na de datum waarop mijn boek uitkwam, begon een periode die net zo belangrijk is en nog steeds loopt: het maken van promotie.

'Mijn boek is uit!' Deze tekst kregen mensen te zien die de promotiemail ontvingen. Ik moest veertig mensen verzamelen om een promotiemail naar te sturen. Dit was een voorwaarde van Boekscout om mijn boek uit te kunnen geven. En terecht. Want als mensen niet weten dat je boek uit is, gaan ze het natuurlijk ook niet kopen. Vooral niet als je een beginnende auteur bent.

Boekscout zorgde ook voor promotiemateriaal als posters en visitekaartjes, waar ik veel gebruik van gemaakt heb. Al snel bleek dat het zorgen dat mensen interesse tonen in je boek net zo moeilijk is als het zoeken naar een uitgeverij die bereid is je boek uit te geven. De posters die Boekscout klaargezet had, heb ik aan familie of kennissen meegegeven die lesgaven op middelbare scholen - dit is immers de leeftijdsgroep die vooral past bij mijn boek. Ik heb persberichten gestuurd naar verschillende boekenkrantjes en tijdschriften, maar kreeg nauwelijks een reactie terug.

Wat ik van het begin af aan gedaan heb, is het maken en online zetten van tekeningen van karakters en scènes op social media. Ook maak ik blogs als deze voor mijn auteurssite. Maar er moest meer gebeuren. Ik bestelde zelf een paar boeken en ben naar verschillende bibliotheken in Parkstad gegaan. Daar bood ik mijn boek aan met de vraag of het in de bieb geplaatst kon worden. Meestal kreeg ik hierop een enthousiast antwoord, vooral in de bibliotheken waar ik mijn gezicht al vaker heb laten zien.

Hierbij heb ik ook gebruik gemaakt van een andere vaardigheid: lesgeven. In de bibliotheken vertelde ik leerkracht ben en dat ik dikwijls aan groep acht een les over het tekenen van personages gegeven had. In drie bibliotheken kreeg ik de mogelijkheid om mijn boek te presenteren. In Brunssum ga ik op 11 september een lezing geven over mijn boek, in Kerkrade zal ik drie workshops geven over het fantasygenre in combinatie met mijn boek en in Landgraaf ga ik een boekpresentatie aan middelbare scholen geven met een tekenworkshop. Ik vind spannend en ontzettend leuk tegelijk.

Deze bibliotheken verspreiden op hun beurt het nieuws dat mijn boek uit is en dat ik presentaties hierover ga geven. Zo heb ik binnenkort met VIA Limburg een interview. De boekpromotie is als een bal die langzaam moet gaan rollen. Een bal waar ik mijn best voor moest doen om deze op gang te laten komen, maar nu hopelijk sneller gaat dankzij de mensen die helpen met de boekpromotie.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Lieve juf Esther,

Zojuist heb ik je boek besteld, zoals beloofd. Ik ben benieuwd!
Hopelijk ken je ons nog. Heel hartelijk dank voor het afgelopen jaar op Meander, in groep 7!
Ik heb zin om je boek te lezen en ik zal vragen of Lotte dat ook wil.
Veel succes op je nieuwe school!

Groetjes, Lotte, Ulrike en Bas Huizinga.
Ulrike huizinga, op 02-09-19
Hallo Ulrike, wat leuk dat je het boek besteld hebt! Veel leesplezier! Groetjes Esther

Om de bal op gang te laten komen...

Extra verhaal: De Chaos in de spiegels 1

Een paar wistjedatjes

Extra fragment: De reuself en het meisje

Deel twee op komst!

'Juf, mogen wij een verhaal schrijven?'