De realiteit in de fantasie

Hoe realistisch kan een fantasyverhaal zijn? De gebeurtenissen, personages en de meeste plaatsen in mijn boek zijn fictief. De leukste fantasyverhalen vind ik echter de verhalen waarin fantasie gecombineerd wordt met een beetje werkelijkheid. Dit heb ik ook geprobeerd te bereiken in mijn verhaal.

In het boek heb ik een fantasiewereld gecreëerd die in haar bewoners, historie, plaatsen en natuurwetten veel verschilt van de onze. Maar naast Phantasia maakt Starre ook van alles mee in Naturia, onze hedendaagse wereld.

Ik noem geen echte plaatsen of gebieden in mijn boek. Toch denk ik dat aan bepaalde plaatsen en systemen te merken is dat Starre zich bevindt in een wijk in Nederland. Een aanwijzing hiernaar is het schoolsysteem. Starre heeft een vaste leerkracht en gaat elk jaar naar een nieuwe jaargroep. Ik heb de school een bewuste plaats laten innemen in het verhaal. Natuurlijk heb ik veel ervaring met de basisschool omdat ik een leerkracht ben. Maar ik laat de basisschool ook vaak terugkomen omdat daar mijn passie om te schrijven begonnen is.

In een later hoofdstuk komt Starre terecht in een park met een grote vijver. In de buurt van mijn huis bevindt zich een park met een vijver waar ik vroeger veel kwam met mijn ouders en oma en opa. Als ik er doorheen loop, denk ik vaak terug aan de herinneringen van het eten van een ijsje op een bank (geen wafel of oliebol zoals bij Richard en Starre) tot het brood voeren aan de vele eenden die daar te vinden zijn.

Wat niet in het "echte" park te vinden is, is het witte kerkje dat Starre met Richard bezoekt. Toch bestaat dit kerkje ook. Het is gebaseerd op de kleine Sint-Clemenskerk in Merkelbeek. Ook daar ben ik vaak langsgelopen tijdens een wandeling met mijn familie. Het kerkje sprak mij altijd aan door de aparte grijze en witte kleuren waarin het geverfd is.

Elke schrijver stopt iets van zichzelf in zijn verhaal. Dat maakt het verhaal persoonlijker. Juist de hoofdstukken waarin plaatsen of gebouwen voorbij komen waaraan ik herinneringen heb, vind ik leuk om opnieuw te lezen. Wellicht is het nu voor u als lezer leuk om alle bestaande plaatsen en gebouwen te spotten in mijn verhaal. Het zijn er vast meer dan ik denk.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Dat vond ik zo leuk aan het lezen van jouw boek: zonder dat het echt benoemd werd herkende ik de deze plaatsen meteen!
Caroline, op 14-07-19

De realiteit in de fantasie

Extra verhaal: De Chaos in de spiegels 1

Een paar wistjedatjes

Extra fragment: De reuself en het meisje

Deel twee op komst!

'Juf, mogen wij een verhaal schrijven?'